Anor - Landstedt/Hallin - Ansedel
Anor - Landstedt/Hallin - Ansedel
NamnHindrik Samuelsson Wall
Född1694, Narva, Ingermanland, Ryssland265
Död23 aug 1741, Villmanstrand, Finland
YrkeSoldat Wall no 41.
Partners
Född1700, Burträsk, Västerbotten
Död15 apr 1770, Vallen, Lövånger, Västerbotten
Äktenskap25 okt 1719, Burträsk, Västerbotten
BarnOlof Hindriksson (1725-1800)
 Anders Henriksson (1728-1796)
 Per Hindriksson (1731-1759)
 Anna (1734-1742)
 Nils Hindriksson (1736-1821)
 Samuel Henriksson (1739-1830)
Notis för Hindrik Samuelsson Wall
Generalmönstring 1720 "no 41 Wall Hindrich Samuelsson 34 år från Narva -35 fr. Ingermanland (fr. sidsta kriget ansluten)gift.

ANBYTARFORUM:
Släkten Schönfeldt härstammar ifrån Narva (som ligger beläget i nordöstra Estland, vid gränsen mot Ryssland). Äldsta kända stamfadern är Hinrich Samuelson-Wall, som i generalmönsterrullarna anges vara född i Narva. Han kom till Västerbotten i slutet på 1710-talet, då han tog tjänst som soldat vid Lövångers kompani och kort senare gifte sig med en Burträskflicka. Hinrich tjänade som soldat återstoden av sin levnad, han stupade den 23 augusti, 1743 i slaget vid Villmanstrand under Hattarnas krig mot Ryssland.

I flera efterkommande generationer gick männen i släkten i fädernas spår och blev soldater. Sonen Nils (född 1736) avancerade till underofficer och antog efternamnet Schönfeldt. Man kan fråga sig om det var ett gammalt släktnamn han tog tillbaka? Har ej funnit några bevis därtill, men det finns ett intressant spår att följa. Nämligen en adelskvinna vid namn Catharina Charlotta Schönfeldt (född Rubzoff), som dyker upp (~1714) som flykting i Stockholm under början av Stora ofreden. Hon anges vara överstelöjtnants-dotter och trumpetaränka från Narva. För den som har tid och möjlighet att utforska handlingar rörande Narva och nämnda familj, så vore det spännande att få ta del av resultatet. Hur som helst hette en av Nils Schönfeldts döttrar Catharina Charlotta (född 1775) och hon kom i sin tur att gifta sig adligt, då hon äktade kammarrättsrådet Gustaf Esaias Winblad von Walter från Grisbacka, Umeå. Hon var faster till Claes Anton Schönfeldt (född 1796), vars far Gustaf Schönfeldt var fältväbel vid Lövångers kompani och avled i Finland under Finska kriget 1808-09 mot Ryssland.

Efter faderns död sändes Claes till fastern i Umeå för vidare studier, men hans studiebana blev kortvarig.
Året därpå återvände han till sina barndomstrakter i Lövångerstrakten och några år senare tog han tjänst vid soldatrotan Blanksvärd i Ljusvattnet, Burträsk socken, som jag omtalade ovan. I början på 1820-talet gifte han sig med Helena Larsdotter, en bondedotter ifrån hemsocknen och paret kom att få 8-9 barn. Familjen levde under knappa förhållanden, att Claes synes ha brottats med alkolproblem gjorde knappast levnadsförhållandena bättre! På slutet av 1840-talet blev han ertappad för stöld av ett garntyg hos en handlare i Åbyn, Burträsk socken. Härav blev han fälld och straffades med böter och några dagars fängelse på vatten och bröd. Inte nog med det blev han även avsatt från soldattjänsten, och miste därmed sin stundande pension, som han efter sina mer än 30 år i det militära säkerligen skulle ha fått. Ser man till hans syskons gärningar och familjer, så var han utan tvekan familjens svarta får. På 1850-talet lever han och hustrun som inhyses och utfattiga i Ljusvattnet. Några år senare (~1856) lämnar han ifrån sig vandringsstaven och begravdes vid Burträsk kyrkogård.

Endast två av sönerna fortsätter att nyttja släktnamnet Schönfeldt, endast två av barnen bor kvar i hembyn. Kanske har det att göra med tjuvnadsbrottet? De övriga sönerna bytte efternamn till: Burman, Holmlund och Lundberg. Har betydligt mer uppgifter kring släkten, men lämnar det härvid, så att du med öppet sinne kan gräva vidare i släktleden. Dessvärre har jag inte heller tillgång till mina anteckningar utan har skrivit allt från minnet, så jag får hoppas att det inte slinkigt in några fel. Om du själv har hört historier eller har fakta kring Olof och Margaretha, så dela gärna med dig här på anbytarforum. Jag antar att du är rätt nära släkt med numera avlidne Ruben Bur?n, som hade åtskilliga historier och spännande minnen från släkten. Jag minns honom berätta om hans farfars dödsfall, har du själv uppgifter därom? Nu tänker jag inte bara på den lunginflamation han ådrog sig, utan orsaken till att han blev sjuk? Med glada hälsningar Erik P.S. Olof Bur?ns yngsta son Carl Olson-Bur?n emigrerade till USA och startade en skrädderi-firma i Minneapolis, tillsammans med en barndomskompis från hembyn. Finns det några amerikabrev kvar i Ljusvattnet?
Födelseanteckn notis för Hindrik Samuelsson Wall
(1686 enligt Mossberg)
Senast ändrad 2 jan 2025Skapad 17 mar 2025